De twitterende insider bij zakenbank Goldman Sachs, blijkt een buitenstaander. En het rommelde bij ’s werelds grootste obligatiebeleggers Pimco. Intussen verhoogt Italië’s nieuwe premier de belastingen. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. @GSElevator Gossip, één van de populairste Twitter accounts in de financiële wereld, blijkt niet in het geniep te worden bijgehouden door een werknemer van Wall Streets meest prominente zakenbank. Volgens de New York Times is John Lefevre, een oud-obligatiehandelaar van Citigroup die nooit bij Goldman heeft gewerkt, de man achter @GSElevator, dat een kijkje gaf in het reilen en zeilen op Wall Street.

“De verhalen gaan niet specifiek over Goldman Sachs. Het ging over de cultuur in het algemeen”, zei Lefevre tegen de Times. Enkele bekende tweets (vrij vertaald) “Groupon… de voedselbank voor de middenklasse”; “Ik geef nooit geld aan daklozen. Ik kan het niet op mijn geweten hebben om falen te belonen” en “Mijn eerste vrouw was tegen abortus totdat mijn vriendin zwanger werd.” Goldman Sachs, dat een intern onderzoek had lopen om de `mol` te vinden, reageerde luchthartig op de op de openbaring van Lefevre. Tegen de Times zei de bank dat “het officiële verbod op praten in de lift per direct is opgeheven.” Overigens heeft Lefevre een boek geschreven op basis van zijn tweets.

2.Matteo Renzi, de kersverse premier van Italië, gaat achter de renteniers aan. Renzi wil de belastingen op de rente die obligatiehouders ontvangen op hun Italiaanse staatsleningen verhogen van 12 naar 20 procent. Dat zou volgens Reuters 400 miljoen euro moeten opleveren.

Het nieuws is opvallend, want Italiaanse media meldden vorige week nog dat Renzi geen belastingverhogingen op het oog heeft. Renzi’s belangrijkste streven in zijn eerste honderd dagen is het verlagen van het verschil tussen de loonkosten voor werkgevers en het nettoloon ter bestrijding van de werkloosheid van bijna 13 procent.

Renzi’s voorganger Letta kwam niet verder dan een verlaging van de 'wig' met 5 miljard euro, slechts de helft van de 10 miljard euro waar de invloedrijke werkgeversorganisatie Confindustria voor pleit. Letta’s armslag was beperkt vanwege het begrotingstekortlimiet van 3 procent, en dit zal voor Renzi niet anders zijn.

3.Renzi heeft gisteren de motie van vertrouwen in de Senaat gewonnen, en kan aan de slag met regeren. Renzi’s meerderheid was wel kleiner dan die van Letta. 169 tegen 139 stemden voor, terwijl Letta in december nog 173 senatoren achter zich wist te krijgen.

4.De koers van de Turkse Lire is vannacht stevig gedaald vanwege de aanhoudende politieke onzekerheid in Turkije. De lire verzwakte ten opzichte van de dollar van 2,175 naar 2,218 nadat vermeend een telefoongesprek waarin premier Erdogan met zijn zoon bespreekt hoe minstens een miljard dollar in contanten verdonkeremaand kan worden naar de media lekte. De regering ontkende de echtheid van de opname.

5.Volgens de Financial Times kan de Europese Commissie vandaag officieel een officieel bezwaarschrift sturen naar Telefonica Deutschland vanwege zijn beoogde overname van KPN’s Duitse divisie E-Plus. Wil Telefoncia de goedkeuring van Brussel krijgen, dan zal het tenminste een waardevol mobiel spectrum moeten afstaan en rivalen de toegang moeten geven tot het eigen netwerk.

6.In ander telecomnieuws meldt Bloomberg dat America Movil zijn aandelenbelang van 27 procent in Telekom Austraia met dat van de staat wil gaan bundelen. Dat zou beteken dat America Movil mogelijk een overnamebod op Telekom Austria kan gaan uitbrengen.

Het nieuws rond Telekom Austria komt nadat het Mexicaanse telecombedrijf van supermiljardair Carlos Slim zijn belang in KPN juist heeft afgebouwd. Telekom Austria verwelkomde destijds de komst van Slim als aandeelhouder met open armen, in tegenstelling tot KPN.

7.Argentinië is deze maand het best presterende opkomende land op de beurs. Echt waar. Volgens data van Bloomberg bedraagt de het totale rendement op Argentijnse dollarobligaties 8,6 procent. Dat is overigens wel na een bloedrode maand januari waarin de obligaties een verlies van 19 procent leden.

Speculatieve beleggers kochten de Argentijnse obligaties nadat de regering beloofde niet langer te sjoemelen met de consumentenprijsindex, die het ware niveau van de torenhoge inflatie zwaar onderschatte. De sanering van de prijsindex is een belangrijke stap voor de regering om weer toegang te krijgen tot de internationale kapitaalmarkt.

8.In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Maar Bill Gross, de topman van ’s wereld grootste obligatiefonds Pimco, vindt dat dat eigenlijk wel moet.

Vanwege het afbouwen van de goedkoop-geld-politiek van de Amerikaanse centrale bank kan er wel eens een einde komen aan de bullmarkt van meer dan 30 jaar in obligaties (stijgende obligatiekoersen en dalende rentes). Dat begon Pimco afgelopen zomer te ondervinden toen klanten massaal hun geld uit het fonds begonnen te trekken. Gross raakte hierdoor volgens de Wall Street Journal in de stress, en dat ondervond zijn inmiddels vertrokken kroonprins Mohamed El-Erian aan den lijve. Volgens de zakenkrant zei Gross ten overstaan van personeel dat hij een “track-record heeft van 41 jaar fantastisch beleggen. "En wat heb jij?". De onderlinge spanning zou voor El-Erian aanleiding zijn geweest om de eer aan zichzelf te houden.

9.Europese beurzen zijn vanochtend met verliezen gestart nadat bedrijven als Vivendi vanochtend teleurstelden met de kwartaalcijfers. Gisteren wist Wall Street nog nieuwe records te zetten, maar dat optimisme werd niet gedeeld door de obligatiemarkt. Rentestanden stegen nauwelijks.

10. De beursagenda is vandaag aan de lichte kant, en beleggers hebben het vizier met name gericht op de getuigenis van Fed-voorzitter Janet Yellen op donderdag en belangrijke Europese macrocijfers die laten deze week naar buiten komen. De Europese Commissie maakt vanochtend om 11:00 zijn nieuwe groeiramingen bekend. Waarschijnlijk zullen die wat positiever zijn.

Bekijk hier de stand van de AEX.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl